Risk för ny elkris när vattenkraftverkens miljöprövningar drar igång

Snart återupptas de miljöprövningar som landets vattenkraftverk ska genomgå för att få förnyade miljötillstånd. Regeringen beslutade att sätta dem på paus under förra året mot bakgrund av den energikris som Europa befann sig i. Samtidigt visar Svenska kraftnäts simuleringar att miljöprövningarna kan leda till en oacceptabel påverkan på kraftsystemet, elproduktionen och Sveriges elpriser.

– Rapporten visar att med den inriktning som vattenmyndigheterna hade innan pausen så skulle vi få oacceptabel påverkan på kraftsystemet vid omprövning av vattenkraft för moderna miljövillkor, säger Energiföretagens vattenkraftsexpert Johan Bladh.

Läs Energiföretagens kommentar på Svenska kraftnäts rapport

Läs hela rapporten från Svenska kraftnät