Rapport: Elsystemet hotat av brist på vattenkraft

Byråkratin hindrar utbyggnaden av vattenkraft trots dess ökande betydelse för energistabiliteten, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Rapporten pekar på att även utan att bygga ut orörda älvar kan effekten höjas med upp till 3 400 MW för Sveriges tio största älvar. Detta skulle motsvara effekten av alla reaktorer i Forsmarks kärnkraftverk.

Med en ökning av vindkraften behövs vattenkraften mer än någonsin för att balansera elsystemet. Dock har implementeringen av vattendirektivet i Sverige blivit en bromskloss för nyinvesteringar i sektorn.

Michelle Tun von Gyllenpalm, expert på Svenskt Näringsliv, säger till Tidningen Näringsliv:

– Den enorma utvecklingen av landbaserad vindkraft ställer stora krav på att vattenkraften kan fungera som ett dragspel och parera variationerna i den väderberoende vindkraften.

Johan Bladh, ansvarig för vattenkraft på Energiföretagen:

– I någon mening har vattenkraftens balanserande förmåga redan tagit slut. När den planerbara och reglerbara kraften slår i kapacitetstaket då sticker priserna i väg. Det är det vi ser händer oftare och oftare.

Läs hela artikeln