Gruvstopp i Gåsgruvan hotar fisklivet och ökar kalkpriser

Mark- och miljödomstolens beslut att stoppa kalkbrytningen i Gåsgruvan nära Filipstad har lett till att 35 anställda mist sina jobb. Men det finns ytterligare konsekvenser – halva Sveriges sjökalk, som används för att neutralisera försurning i sjöar, kommer från denna gruva.

Det hotar fisklivet i sjöarna.
– Vi blev väldigt förvånade och bestörta när domen kom. Alla trodde att SMA skulle få ett förlängt tillstånd och vi förstod direkt att domen kommer få stora konsekvenser, säger Daniel Nilsson förvaltningschef på Värmlands kalkningsförbund till Tidningen Näringslivet.

Svante Fielding, CEO för SMA Mineral, om domstolens beslut:

– Domstolen tog ju in två experter och båda tyckte att vi skulle få fortsätta att driva verksamheten, säger han.

– Det känns otroligt tråkigt att tvingas säga upp personal. Nu har vi överklagat beskedet och i september får vi veta om Mark- och miljööverdomstolen kommer att ta upp vårt mål eller inte.

Gåsgruvan, som har varit i drift sedan 1852, var en av Sveriges största kalkproducenter. Efter beslutet om stängning tvingas nu SMA Mineral att hämta kalk från andra platser som Rättvik och Falköping, vilket ökar deras kostnader.

Läs mer