Grönt konstgödsel kan bli verklighet i norra Sverige

En spansk jätte satsar på att producera konstgödsel i norra Sverige. Enligt Invest in Norrbotten planerar spanska Grupo Fertiberia att utveckla den första storskaliga anläggningen för produktion av grön ammoniak och konstgödsel i Sverige. Bolaget är den största producenten av växtnäring på den Iberiska halvön och i Frankrike.

  • Med en investering på mer än 1 miljard euro planerar bolaget Grupo Fertiberia att vara i produktion år 2026 vilket kommer att generera mer än 2 000 arbetstillfällen under byggnationen och 500 när verksamheten är i drift. 
  • Sverige, som ett av få länder inom EU utan inhemsk produktion av konstgödsel, kan bli självförsörjande och en av de första exportörerna i världen av ammoniak och konstgödsel med låga koldioxidutsläpp.  

    Läs mer