EU-parlamentarikern sågar Sveriges miljörapportering

Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C), går i ett uppmärksammat inlägg på Facebook igenom vad hon menar är en tendens i Sverige, att skylla EU för påhittade problem. Hon skriver bland annat att Sveriges ”miljöhaveri” är orsaken till EU:s detaljreglering av den svenska skogen.

”Vi måste ändra på de katastrofala förutsättningarna som vi rapporterar om Sveriges naturstatus på till EU! Det handlar om en detalj, men som har enorm effekt för våra möjligheter att själva bestämma över vår natur, skog och miljö. Art- och habitatdirektivet (AHB) är, av många anledningar, en väldigt omdiskuterad lagstiftning”, skriver hon.

Art- och habitatdirektivet blir problematisk på grund av Sveriges mätmetoder, menar hon. Detta på grund av att Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, inte rapporterar förändringar i miljön mot året vi inträdde i EU.

”Sverige hade, liksom de flesta andra EU-länder, kunnat jämföra dagens natur mot hur den såg ut 1995 (året vi gick med i EU) för att utvärdera utvecklingen. Men *spoiler* det gör vi inte. Sverige använder, till skillnad från de andra EU-länderna, referensen: ”förindustriell tid””, skriver hon.

Emma Wiesner går i inlägget igenom flera tveksamheter om hur Sverige rapporterar naturstatus till EU. Något hon menar sedan drabbar Sverige i form av detaljreglering från EU baserad på felaktigt underlag.

Läs hela inlägget på Facebook