Salamander kan stoppa batterifabrik

I augusti i år stod det klart att Volvos nya batterifabrik ska byggas i Mariestad. Men spår av en skyddad salamander i området kan stoppa bygget, skriver Aftonbladet som i sin tur hänvisar till P4 Skaraborg.

– Den är ju strikt skyddad då, genom fjärde paragrafen i artskyddsförordningen. Och det här med att den är strikt skyddad betyder att det inte bara är djuren i sig som är skyddade utan även deras fortplantningsområden och viloplatser, säger Linnea Söderberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, till radion.

Det står ännu inte klart hur det här kommer att påverka bygget av batterifabriken.

– Än så länge har vi bara en indikation på att det har funnits vattensalamander i den här dammen. Så till våren kommer ju exploatören få göra en inventering där man ser hur många individer som finns och hur de använder det här området – om det är lekvatten, eller vad det är. Den inventeringen kommer få visa hur man får gå vidare i processen, säger Söderberg.

Läs mer
Lyssna på inslaget i P4 Skaraborg