Professorn: Reformera miljöbalken

Hur ska vi lösa dagens höga elpriser, framtidens behov av utbyggnad av kraftnät och ökat behov av el?

I en debattartikel i SVD menar Lars Bergman, professor emeritus och tidigare rektor för Handelshögskolan i Stockholm, att miljöbalken måste reformeras för att en utbyggnad av det svenska kraftnätet ska möjliggöras och för att vi ska få till en elproduktion som möter den ökande elanvändningen, när Sverige ska elektrifieras.

”Till allt elände som Rysslands anfallskrig mot Ukraina medfört hör mycket höga priser på naturgas. Eftersom Tyskland, som en del av sin ”Energiewende”, ersatt kärnkraft med naturgasbaserad kraft har de tyska elpriserna stigit till nivåer som inte förekommit i modern tid. Via elimport till Tyskland har de höga tyska elpriserna spritt sig till angränsande länder, vilket bland annat lett till tidvis mycket höga priser i södra Sverige.

Men Sveriges utmaningar inför framtiden är mera grundläggande än att lösa de dagsaktuella problemen som för närvarande präglar energidebatten. Kriget i Ukraina har förstärkt problemen i den svenska elförsörjningen, men inte skapat dem”, skriver Lars Bergman.

Läs debattartikeln här