”Sverige kan bli fossilfritt tidigare än målet 2045” – Svante Axelsson

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige: Näringslivets planer för att ta bort fossila utsläpp visar att flera hinder måste undanröjas. Första utvärderingen som lämnas över till regeringen på onsdag visar att Sverige kan bli fossilfritt tidigare än målet 2045.

”Statsminister Stefan Löven (S) borde i sitt inledningstal i Glasgow lyfta fram att han har ett relativt lätt jobb jämfört med sina kollegor eftersom han är påhejad av ett näringsliv som vill påskynda omställningen till fossilfrihet.

Han kan berätta om hur den statliga ståltillverkaren SSAB lämnar den tusen­åriga masugnstekniken till förmån för vätgas, vilket ­kommer att minska landets utsläpp med 10 procent. Samtidigt flyttar fordonstillverkarna fram sina mål om takten i elektrifieringen, vilket gör det möjligt att nå transportmålet om 70 procents utsläppsminskning redan före 2030. Bränsletillverkaren Preem, som står för 4 procent av Sveriges utsläpp, tidigarelägger sitt klimatmål med tio år och ska bli klimatneutralt till 2035”, skriver Svante Axelsson.

Läs mer här.