Ilska och oro kring LKAB:s nekade tillstånd

Tidningen Näringslivet uppmärksammar LKAB:s nekade utbyggnadstillstånd för Kiruna-gruvan. I en artikel menar flera tunga namn att de krångliga tillståndsprocesserna är ett hot mot Sveriges ambition att bli världens första fossilfria välfärdsnation.

– Det är genant att ett land som Sverige som har som ambition att bli den första fossilfria välfärdsnationen fortsätter att sätta krokben på sina egna industrier som är de satsningar som kan skapa en verklig förändring när det gäller klimatsmart verksamhet, säger Maria Sunér, vd Svemin till tidningen.

– Jag tycker att det bekräftar hur illa ställt det är med tillståndsprocesserna i Sverige där det kan göra att viktiga industriprojekt stoppas och i förlängningen att Sverige kan få svårare att nå de viktiga miljö- och klimatmålen. Detaljerna må inte vara oviktiga, men att ett antal detaljer står i vägen för ett av Sveriges allra största industri- och miljöprojekt, det är helt sanslöst. Det är märkligt att man inte kan rätta till detaljer utan att domstolen väljer att avvisa det, säger han, säger Lars Hjälmered, riksdagsledamot (M), som varnar för en järnmalmskris.

Läs mer här.