Nu hotas gruvan i Pajala

Flera svenska gruvor hotas av långa och komplicerade tillståndsprocesser. Nu varnar riksdagsledamoten Lena Modic (C) för ”systemkollaps för hela den svenska gruvprövningen” i en artikel i DI.

Ödet för Kaunis Irons gruva i Kaunisvaara, avgörs i domstol under hösten.
Omkring 500 personer jobbar i gruvan och i Pajala är det högkonjunktur. Den tidigare kriskommunen har en arbetslöshet på 4,3 procent, bland de lägsta noteringarna i landet. Samtidigt hotas gruvans existens. Naturvårdsverket har krävt att Kaunis Irons nuvarande tillstånd, som utfärdades 2010 till tidigare ägaren Northland, dras tillbaka.

“Om Sverige ska fortsätta att vara en aktiv gruvnation måste staten åtgärda den ohållbara bristen på samordning mellan myndigheter i tillståndsprocesserna”. Det skriver Klas Dagertun och Åsa Allan, Kaunis Iron, i SvD.

“Frågan i rubriken ovan kan låta överdrivet dramatisk, men för oss som är verksamma inom gruvindustrin börjar frågan bli relevant. På SvD Debatt har gruvnäringens villkor debatterats under våren men nu hamnat i skuggan av Cementa. Det finns paralleller, men också den skillnaden att vi upplever att en hel industri nu står på spel”, skriver de vidare.

Läs hela artikeln i Dagens Industri här.
Läs hela artikeln i SVD här.