Miljardsatsningar går utomlands

I somras kom nyheten att Boliden väljer att investera sju miljarder i det norska smältverket Odda. För fem år sedan investerade Boliden 6 miljarder kronor i den finländska koppar- och nickelgruvan i Kevitsa.

Beslutet att satsa utomlands är en del i en oroande trend, där miljardsatsningar lämnar Sverige. Det menar Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv, och Michael Staffas, VD på Boliden, från BALK när kommenterar den politiska låsningen kring tillståndsprocesser i DI.

”Svensk politik talar med två röster – den ena genom miljöbalken där allt fokus ligger på att bevara allt som det är, medan man näringspolitiskt vill se utveckling och att Sverige går före i klimatomställningen. Problemet är bara att miljöreglerna är tvingande, medan de näringspolitiska målen bara är fluff. Det finns därför ingen möjlighet att göra avvägningar”, säger Nicklas Skår.

Läs mer om Bolidens investering här.
Läs mer om trenden att satsa utomlands.